کد مطلب: 107012
مشروح/ آيت‌الله مصباح‌يزدي در همايش همگرايي اصول‌گرايان:
تحولاتي در برخي رخ داد که براي خودشان هم باورکردني نبود/ اصول‌گرا تا پاي جان پاي ولايت فقيه مي‌ماند
تاریخ انتشار : 1393/07/20 10:07:18
نمایش : 1801
رئيس مؤسسه آموزشي پژوهشي امام خميني(ره) گفت: اصولگرا يعني کساني که سه دسته اصول را قبول و باور مي‌کند و اگر گفت ولايت فقيه را قبول داريم، آن را با جان و دل مي‌گويد و تا پاي جان براي آن مي‌ايستد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از  جهان بين نيوز، آيت‌الله محمدتقي مصباح‌يزدي رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) در نشست همگرايي اصولگرايان که در مجتمع فرهنگي ۱۳ آبان با حضور اکثر اصول‌گرايان برگزار شد، ضمن گراميداشت ياد امام، يادگارش و شهداي انقلاب، گفت: خداوند متعال را سپاسگزارم که توفيق داد در جمع شما که براي هدف مقدس و براي جلب عنايت خداوند و قلب مقدس حضرت وليعصر(عج) در اين جمع حاضر شده‌ايد، شرکت کنم. به اميد اينکه بتوانم به عنوان فردي کوچک خدمتي به اهداف مقدس شما عزيزان داشته باشم.

وي افزود: حرکت‌هايي که در طول تاريخ انسان و بشر صورت گرفته و عمدتا حرکت‌هايي که در سرنوشت انسان موثر بوده، خواه سرنوشت مطلوبي براي او رقم زده شده و يا سرنوشت نامطلوبي براي او ايجاد شده که به طور کلي به دو دسته تقسيم مي‌شود.

عضو مجلس خبرگان رهبري با اشاره به اينکه کساني که در اهداف‌شان و در روش‌هايشان مسائل معنوي و الهي را مدنظر نداشته‌اند جزو دسته اول هستند، گفت: اين افراد يا به مسائل معنوي اعتقاد نداشتند و يا اگر هم به آن اعتقاد داشتند دغدغه آن را نداشتند. اين همان حرکتي است که به عنوان حرکت‌هاي سکولار از آن ياد مي‌شود.

آيت‌الله مصباح يزدي خاطرنشان کرد: در مقابل اين حرکت، حرکت‌هايي که مصداق بين آن انبيا(ص) بودند، قرار دارد. ديدگاه‌هاي انبياء در برابر ديگران ممتاز بوده و همين مسئله باعث تفاوت حرکت آنها با افراد ديگر شده است.

وي تصريح کرد: ويژگي‌ها و ديدگاه‌هاي هر دو دسته باعث شده اهداف و روش‌هاي اين دو دسته و در نهايت رفتارهايشان با يکديگر متفاوت شود که دليل و چگونگي آن بحث‌هاي طولاني را مي‌طلبد.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) يادآور شد: سال‌هاي گذشته بحث‌هايي در اين خصوص در نمازجمعه انجام مي‌گرفت. خود بنده فراموش کردم که چه مباحثي را مطرح مي‌کردم، اما مطلبي با عنوان انقلاب اسلامي جهشي در تاريخ تحولات سياسي عنوان آن بود.

آيت‌الله مصباح‌يزدي با بيان اينکه حرکت‌هاي اجتماعي سه بند مقدمه لازم دارند تا انجام شوند، گفت: اولين مقدمه آن بينش است. کسي که مي‌خواهد حرکتي انجام دهد، نگرشي نسبت به خود، جامعه و عالم هستي دارد. هر کسي تعريفي از خود و شرايط محيط به شکل درست يا نادرست دارد و اين بينش‌ها و نگاه‌هاي مختلف که مي‌توان آن را جهان‌بيني هم گذاشت، باعث مي‌شود حرکت‌هايي گاها آگاهانه و يا ناآگاهانه انجام شود و براساس همين شناخت‌هاي ناآگاهانه، نيمه‌آگاهانه و آگاهانه برايش فراهم مي‌شود.

وي با بيان اينکه کساني که حرکت‌هاي‌شان براساس بينش مادي بوده، عالم را محصولي مادي مي‌دانند، گفت: اين افراد پيدايش عالم را تصادفي و اتفاقي که رخ داده، مي‌دانند. اتفاقي که انفجارهايي را در پي داشت و ستارگان پديد آمدند و در نهايت زمين آماده پيدايش حيات شد و همه اين اتفاقات پشت سر هم رخ داد و زمين محصول اين اتفاقات است.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) با اشاره به اينکه اين بينش در مقابل بينش انبياء که خداي حکيم براساس حکمت عالم را آفريده، قرار دارد، گفت: از نظر انبياء خداوند براساس حکمت خود عالم را آفريد و تدبير اين عالم را لحظه به لحظه در اختيار دارد و در ميان اين عالم موجودي با هدف مشخص به نام انسان در اين عالم هدفي را در پيش دارد.

آيت‌الله مصباح‌يزدي با بيان اينکه اين دسته عالم را هدف‌دار و براساس حکمت خدا مي‌دانند، ادامه داد: از نظر اين افراد، انسان داراي اختيار، حرکت‌هاي اجتماعي و بشري را صورت مي‌دهند. همين حرکت‌هاي موثر تاريخ که عمدتا برگرفته از بينش‌ها و براساس ارزش‌هاست.

وي ادامه داد: انسان پس از به دست آوردن بينش و شناخت، ارزش‌ها و ضدارزش‌هايي را براي خود تعريف مي‌کند. اين ارزش‌ها در حقيقت بايدها و نبايدهايي هستند که به آنها دل مي‌بندد و همه مي‌دانيم اينها چيزهايي است که شکل مي‌گيرد که البته چگونگي ايجاد شدن اين ارزش‌ها بحث‌هاي مهم فلسفي را مي‌طلبد که از عهده بنده و اين جلسه خارج است.

عضو مجلس خبرگان رهبري با تأکيد بر اينکه هر کسي که با نگاه و نيتي که دارد يک سلسله ارزش‌هايي را براي خود تعريف مي‌کند و به آن دل مي‌بندد، افزود: برخي از ارزش‌ها هستند که وسعت آنها فراگير است و اکثر افراد دنيا و مليت‌هاي مختلف آن را به عنوان ارزش قبول دارند، اما برخي از ارزش‌ها نيز هستند که محدودترند و تنها براي برخي از اقوام و ملت‌ها ارزش محسوب مي‌شوند.

آيت‌الله مصباح‌يزدي خاطرنشان کرد: ملتي نيست که بگويد عدالت چيز بدي است و يا ظلم چيز خوبي است و هيچ انسان عاقلي عنوان ظلم و ضايع شدن حق ديگران را ارزش نمي‌داند.

وي يادآور شد: پس چيزهايي که در رفتار اجتماعي انسان‌ها موثر هستند ابتدا بينش و سپس ارزش‌ها هستند و براساس پذيرش ارزش‌ها افراد روش‌هايي را براي رسيدن به اهداف خود در نظر مي‌گيرند که در فرهنگ و نظام‌ها راه‌هاي رسيدن به اين ارزش‌ها نيز مي‌تواند متفاوت باشد و مصاديق مختلفي را در جوامع دارد که منشأ برخي از اختلافات است.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) گفت: نقش اساسي را در اين حرکت‌هاي اجتماعي، بينش‌ها دارند و تفاوت اصلي حرکت انبياء با انسان‌هاي ديگر در اين نقطه است. ماده‌گرايان و سکولارها که فقط دنبال لذت مادي هستند، عالم را همين عالم مادي مي‌دانند و عبارتي مانند خداوند، فرشته و وحي را اگر مؤدبانه با آن برخورد کنند مفهومي ادبي و شاعرانه مي‌‌دانند، اما در نگرش انبياء حقيقت اصلي لذات ديگري است و اين لذات مادي مقدمه‌‌اي براي رسيدن به لذت‌هاي ابدي جهان ديگر است.

آيت‌الله مصباح‌يزدي افزود: از نگاه انبياء انسان اين جنس مادي نيست، بلکه روح دارد و زماني که اين روح به انسان تعلق گرفت، خداوند به فرشتگان دستور داد که بر او سجده کنيد. اين بينش و اين ديدگاه در مقابل ديدگاه‌ و بينشي است که همه چيز را خلاصه در اين دنيا مي‌داند و به دليل همين بينش‌ها روش‌ها متفاوت است.

وي گفت: از نظر انبياء دنياي مادي و زندگي مادي بازيچه و سرگرمي است و همه آنها وسيله‌اي براي بالا رفتن روح است. اگر به ماديات با اين ديدگاه نگاه کنيم اين دنيا نيز براي ما مفهوم ديگري دارد و مقدمه‌اي براي دنياي ديگر مي‌شود.

اين استاد برجسته حوزه علميه قم با اشاره به سختي‌ها و مصيبت‌هايي که در دنيا وجود دارد، گفت: برخي از فيلسوفان بزرگ تصريح مي‌کردند که انسان اگر سختي‌ها و خوشي‌هاي دنيا را با يکديگر جمع کند چيزي جز سختي براي او نمي‌ماند و همين او را به اين نتيجه مي‌رساند که خودکشي کند، اما قرآن مي‌فرمايد اين دنيا مقدمه‌اي است براي آخرت و وقتي با اين نگاه به دنيا نگاه کنيم دنيا نيز براي ما ارزشمندتر مي‌شود، مانند داروي تلخي که شادي تلخ به نظر بيايد، اما اگر اين‌گونه تفسير کنيم که وسيله‌اي براي رسيدن به سعادت و خوشبختي است، آن را با ديدگاه ديگري نگاه مي‌کنيم.

آيت‌الله مصباح‌يزدي با بيان اينکه ارزش‌ها به طبع بينش‌ها معني مي‌دهند، گفت: پس از اينکه ارزش‌ها تعيين شد، روش‌ها براي انسان ايجاد مي‌شوند و بهترين روش همان چيزي است که خداوند به انبياي خود معرفي کرده و همان دين است که کامل‌ترين آن دين اسلام است.

وي با اشاره به اينکه آدمي‌زادي که خدا او را خلق کرده، داراي استعداد و توانمندي است و حق انتخاب و اختيار دارد، گفت: اگر کسي به زور به مسجد ببرند، فايده ندارد، همچنان که اگر کسي را به زور مجبور به گناه کنند، مطلوب نيست، يعني ترقي و انحطاط افراد در گرو اختيارشان است. خداوند در دنيا شرايطي را فراهم مي‌سازد که انسان‌ها مدام در معرض انتخاب و امتحان جديدي به سر مي‌برند که اين يکي از بزرگ‌ترين نمادهاي قدرت الهي است که شرايطي را براي افراد خلق کرده که هر لحظه شرايط جديدي را پيش‌رو مي‌بينند و بسته به انتخاب و اختيارشان راهي را انتخاب مي‌کنند.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) با اشاره به اينکه انسان‌ها در پذيرش راه انبياء نيز داراي انتخاب هستند و راه انتخاب همواره پيش‌روي آنها باز است، گفت: اين‌طور نيست که کسي مجبور باشد راهي را در پيش بگيرد، حتي در ميان معجزه پيامبران نيز هيچ معجزه‌اي نبوده که آنها را مجبور به انتخاب کند. براساس همين انتخاب‌ها روش‌هاي مختلفي را انتخاب مي‌کند و شايد حرف پيامبران را قبول نکند.

آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره به اينکه برخي از اختلاف‌ها نيز از جهل نشأت مي‌گيرد، يادآور شد: گمان نکنيد جهل فقط مخصوص انسان‌هاي عادي است. عالمان بزرگ هم جهل دارند. جهل خيلي چيز عجيبي نيست و ما نيز کم و بيش ممکن است جهل داشته باشيم، زيرا جهل در مقابل علم است و همه ما کم و بيش جهلي داريم. اينکه علم و شناخت کم است، اما جهل‌مان زياد مي‌شود.

وي تأکيد کرد: برخي در زمينه جهل نتوانستند به خوبي به علم دست يابند و يا کوتاهي کردند و گاهي اختلافات نيز در زمينه درک و تشخيص است.

آيت‌الله مصباح يزدي در بخش دوم سخنان خود با بيان اينکه برخي از اختلافات اينگونه نيست و قرآن در آيات متعدد مي‌فرمايد اختلاف در دين هميشه عامدا بوده است، گفت: برخي اين کارها را آگاهانه انجام مي‌دهند و مي‌دانند که کار بيهوده‌اي است اما آن را انجام مي‌دهند و براي اينکه تسلط و برتري‌افکني داشته باشند و براي اينکه موقعيت و دين جديدي دست و پا کنند، اين کار را انجام مي‌دهند.

وي ادامه داد: اختلاف در دين به نص قرآن هميشه از روي برتري‌طلبي، تسلط و تجاوز به حقوق ديگران صورت گرفته است و بايد دانست که همه اختلافات معذور نيست، بلکه اختلافاتي که عمدي نباشد و تحقيق در آن شده باشد و تحقيقات به نتيجه مطلوبي رسيده باشد و پذيرفتني باشد و خداوند آن را بپذيرد، آن اختلاف معذور نيست و اين جرياني است که در طول تاريخ همواره تکرار مي‌شود.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) با اشاره به اينکه از قبل از پيامبر(ص) اطلاعات کافي نداريم و اطلاعات موثق ما از خود قرآن است، گفت: ما در اين زمينه‌ها از قرآن و روايات استفاده مي‌کنيم و در مواردي پيامبر اکرم(ص) پيامي را از طريق خدا براي مردم آورد و به قدر کافي که حجت را تمام کند، آن را بيان کرد اما کساني نپذيرفتند. آنقدر در کتاب‌هاي ساير فرق غير از تشيع مواردي ذکر شده که پيامبر آن را براي مردم خواند ولي نزديکان پيامبر آن را نپذيرفتند.

"
به طور مثال در زمان جاهليت مرسوم بود که عمره و حج را با هم به جا آورند. در اسلام آيه‌اي نازل شد که وقتي عمره را تمام کرديد، مي‌توانيد از احرام خارج شويد. در همين حال يکي از بزرگان پيش پيامبر(ص) آمد و گفت که ما چگونه مي‌توانيم اين کار را انجام دهيم؟ بنابراين ايمان آنها اينگونه بود و مي‌گفتند که ما قبول داريم ولي عملا قبول نمي‌کردند."

وي خطاب به حاضران گفت: انشاءلله که هيچ کدام از شما اهل گناه نباشيد ولي وقتي گناه مي‌کنيم آيا مي‌گوييم پيامبر دروغ گفته است؟ مي‌دانيم که گناه مي‌کنيم گاهي شيطان گول‌مان مي‌زند، منِ نوعي را عرض مي‌کنم.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) ادامه داد: در صدر اسلام کساني پيدا شدند و گفتند که اگر کسي مرتکب گناه کبيره شود، کافر است. اساس فکر خوارج اين بود که اگر کسي مرتکب گناه کبيره شود، از دين خارج است و برهمين اساس فتواي قتل علي(ع) را دادند و گفتند که حکمت، خلاف قرآن است و ما آن را در قرآن پيدا نکرديم.

آيت‌الله مصباح ادامه داد: ما شيعيان به اين معتقد نيستيم ولي به هر حال ارتکاب گناه نشانه ضعف ايمان است. خطر مهم اين است که وقتي اين گناهان متراکم شد و ايمان ضعيف‌تر شد، ايمان از بين مي‌رود، دفعه اول که انسان کافر نمي‌شود.

وي افزود: قرآن از کساني ياد مي‌کند که مي‌گويند اينها به مقامات عالي معنوي رسيده‌اند و ما چيزهايي به آنها داديم که به انبياء مي‌داديم؛ کسي که مستجاب‌دعوه بود و اوصافي داشت که مخصوص انبياء بود، ولي علاقه‌اي به دنيا و مال و مقام و تيترها و عناوين نداشت، کارش را به جايي رساند که قرآن مي‌فرمايد، مثله کمثل الکلب، يعني مثل سگ شد؛ بنابراين آدميزاد همچين زمينه‌اي دارد يعني اگر گناه متراکم شد، کم‌کم ايمان ضعيف مي‌شود.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) ادامه داد: در طول تاريخ اسلام و بعد از رحلت پيامبر(ص) اين نوسانات در افراد زياد ديده شده است؛ در زمان‌هاي قديم که نبوديم ببينيم ولي در دوران انقلاب برخي افراد که هم سن و سال بنده هستند، در مجلس ديدند که در برخي افراد چه تحولاتي رخ داد؛ تحولاتي که به نظر من براي خودشان هم باورکردني نبود. يعني اگر يک روز به آنها مي‌گفتند قرار است تو چنين شوي، مي‌گفت ابدا و محال است و مگر مي‌شود، اما شدند.

آيت‌الله مصباح ادامه داد: در من و جنابعالي امکان اين تحولات وجود دارد و ما استثنا نيستيم، بايد نگران باشيم آيا لذات دنيا، رياست دنيا، شهوات دنيا، پُست و مقام‌ها، پول‌ها، ذخيره‌هاي بانک‌هاي خارجي، پول سهام کارخانجات و مقادير زياد زمين‌هايي که احيا شده، مانع مي‌شود از اينکه وظيفه خود را انجام دهيم يا خير؛‌ اين امتحان براي همه است و تعارف و استثنا ندارد.

وي گفت: در زمان ما يعني از زمان دوران مشروطيت تا به حال تحولات زيادي اتفاق افتاده که من شاهد آن بوده‌ام و برخي از اشخاص در برخي از جاها شخصا حضور جدي و فعال داشتند و تصور من اين است که افرادي که در اينجا جمع شدند، مي‌خواهند خودشان را از اين انحراف‌ها، سقوط‌ها و نوسانات زشت حفظ کنند و اگر مي‌خواهند اينگونه باشد، بايد اصول فکري، ارزشي و روشي را رعايت کنند و اگر بنا داريم اين اصول را دقيقا رعايت کنيم، ۹۹ درصد مصونيت ما تضمين است اما اگر از ابتدا زير حرف‌مان بزنيم و بگوييم امروز دوستان ما اينجوري مي‌پسندند و بايد اينگونه رفتار کنيم، فردا طور ديگري رفتار کنيم، معنايش اين است که طبق ادبيات روز، جامعه ما دو گروه است؛ اصولگرا و غير اصولگرا.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) ادامه داد: اصولگرا يعني کساني که سه دسته اصول را قبول و باور مي‌کند و اگر گفت ولايت فقيه را قبول داريم، آن را با جان و دل مي‌گويد و تا پاي جان براي آن مي‌ايستد اما امروز برخي مي‌گويند آقا ما حالا يک چيزي گفتيم و مي‌گويند ما خودمان آقا را به اينجا رسانديم آيا مطيع او شويم؟

آيت‌الله مصباح تاکيد کرد: پس ادعاي ولايت فقيهي ما کجا رفت؟ حالا که شما کمک کرديد فردي به حقش برسد، آيا شما سر او منت مي‌گذاريد؛ آنهايي که با پيامبر بيعت کردند، پيامبر را پيامبر کردند و آيا آنهايي که با علي بيعت کردند، آنها علي را علي کردند؟ آنها بايد افتخار کنند که علي(ع) را شناختند و ما بايد خدا را شاکر باشيم که کسي را به ما شناساند که کسي زير آسمان و روي زمين شايسته‌تر از او براي اين مقام سراغ نداريم.

وي گفت: ما قدر اين را نعمت خدا مي‌دانيم که اين شناخت را به ما داد و عهد مي‌بنديم که تا پاي جان اطاعت کنيم، چون شعاعي از ولايتي است که در روز غدير داده شد. امام خميني(ره) فرمودند ولايت فقيه ادامه ولايت رسول‌الله(ص) است. ولي مي‌بينيم همه اينجور نيستند البته همه کافر و ضدانقلاب نيستند بلکه ايمانشان ضعف دارد همان ضعفي که بنده هم دارم و گناه مي‌کنم و در مسائل اجتماعي هم گناهي را مرتکب مي‌شوم.

رئيس موسسه آموزشي پژوهشي امام‌خميني(ره) گفت: کسي ممکن است بگويد من رئيس باشم، ولي ضررش به ۷۰ ميليون مسلمان برسد، مهم نيست؛ هدف اينگونه اجتماعات اين است که بينش آگاهانه نسبت به اصول بينشي و باور آگاهانه نسبت به ارزش‌هاي اسلامي و انقلابي و اعتقاد به روش‌هاي امام و جانشين امام براساس کتاب و سنت را تقويت کنيم و باور کنيد که راه صحيح همين است و بايد اين بصيرت را پيدا کنيم.

آيت‌الله مصباح يزدي در پايان تأکيد کرد: راه همين است و ديگران هر جا کوتاه آمدند، همانجا اشتباه کردند و دنيا و آخرت خود را از دست دادند لذا اگر مي‌خواهيم اينگونه نشويم، بايد اصول را بشناسيم و به آن عمل کرده و در عمل پايبند به آن باشيم.

انتهاي پيام/
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg